Vera

 

Vera er lige fyldt 1 år og har fornyelig knækket koden til at tale med babytegn. Det er fantastisk at kunne kommunikere med sit barn og få indblik i hvad hun tænker på, ser eller har lyst til. Det er sjovt, både for os og hende, at vores “samtale”  handler om noget hun er optaget af og det ikke kun er os der siger “se der er en…”.

Der er mange som spørger om det ikke er meget besværligt at lære sit barn at tale med tegn….og der er svaret klart nej! Spørger du derimod, om det nogen gange kan føles lidt fjollet at sidde og lave tegn til sin baby, er svaret klart ja!

Da jeg var gravid med vores første barn, så jeg en udsendelse om babytegn og tænkte straks at det skulle vi da helt sikkert bruge. Meget optimistiske gik vi i gang med at lave diverse fagter foran vores lille baby….og der skete INTET udover at vi følte os ret fjollede, så vi besluttede at droppe det.  Jeg havde dog kastet så meget iver i projektet, at jeg havde anskaffet en video, som skulle hjælpe med at lære babyen at knække koden til at tale med tegn. Den video var vores datter i mellem tiden blevet rigtig glad for at se, og så den vel ca. én gang om dagen. Pludselig en dag, længe efter at vi havde droppet projekt babytegn, lavede hun tegnet for bold. Efter den dag kunne vi bare fylde nye tegn på hende efter behov. Hun var ca. 13 måneder, da hun knækkede koden…og det var fantastisk for hende og os, at hun nu kunne bede om at få noget at drikke og samtidig forklare hun gerne ville have mælk.  Det sparede os helt sikkert for en masse frustration, både for hende og os.

Videoen vi har brugt hedder “Tal med tegn ” og kan købes her.

Tal med tegn

Da vi så fik vores andet barn gik vi lidt mere målrettet til værks og det føltes heller ikke helt så fjollet, da vi jo nu vidste at det virkede. Faktisk synes vores store datter det var ret sjovt at lære sin bror tegn også. Vores søn knækkede koden langt tidligere og var omkring 1 års alderen, i stand til at lave tegn for ko, både når han så en levende ko, et foto af en ko og en stregtegning af en ko.

Vera er som sagt lige startet og kan nu lave tegn for drikke, kat, hund, fugl, bold, fisk og morens favorit, kys!

Der er mange der mener, at ved at bruge babytegn kan man styrke barnets sprog, dette skal jeg naturligvis ikke gøre mig klog på. Jeg vil blot som mor virkelig opfordre til at man som forældre til en baby, giver babytegn en chance!

Læs mere og lær nogle babytegn her.

Skrevet  af Johanne Toräng, BørneFyn